1 лютого - Всесвітній день читання вголос.

Свято придумала організація LitWorld, щоб підкреслити, що «ділитися історіями і емоціями - невід'ємне право кожної людини»

Навіщо це потрібно?

Читання задіює більшість вищих зон мозку. Відповідно до новітніх досліджень, діти, яким читають вголос, майже на рік випереджають у розвитку однолітків, позбавлених такого задоволення. Такі діти начинають виявляти інтерес до читання самі.

Крім того, читання вголос - одне з кращих вправ для розвитку мови. Чому саме вголос, а не про себе? Тому що читання вголос - це мовна практика, читання ж про себе - мовчазне поглинання інформації. Точно так же, щоб навчитися добре танцювати, потрібно танцювати, а не тільки дивитися, як танцюють інші.

Читання вголос дозволяє навчитися легко і точно виражати думки, сприяє збільшенню словникового запасу, поліпшенню дикції, інтонації, емоційного забарвлення, яскравості, правильності мови і інших її елементів. Читання вголос дозволяє позбутися від недорікуватості, запинок, застережень, слів-паразитів і інших мовних недоліків.

Як правильно читати вголос? По-перше, не поспішаючи, в оптимальному розмовному темпі, приблизно 120 слів за хвилину (читати про себе ми звикли набагато швидше, так як не обмежені темпом мови). По-друге, чітко промовляючи слова. По-третє, виразно і з розстановкою (з наголосами і паузами). По-четверте, артистично озвучуючи пряму мову персонажів, наділяючи їх певним характером.

Що читати? Можна все підряд , але краще ті твори, які з вашої точки зору красиво викладені, містять багатий лексикон і корисну інформацію.

Скільки читати? Чим більше тим краще. Оптимально - півгодини в день - тоді буквально через місяць ви побачите очевидні результати - шорстка мова стане більш гладкою, і ви будете легко підбирати потрібні слова для вираження своїх блискучих ідей.

Як правильно читати? Найголовніше - не поспішаючи: максимальна дозволена швидкість - 120 слів за хвилину. Чітко промовляти слова, роблячи наголоси і паузи. Вищий пілотаж - читаючи, вимовляти текст так, ніби ви викладаєте власні думки: чи не «читати», а «розповідати».

Кiлькiсть переглядiв: 31