Харчування в ЗДО.

Організація харчування дітей в закладах – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами. Основні із цих норм викладено в Законах України «Про освіту», «Про охорону дитинства», в постановах Кабінету Міністрів України №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів в загальноосвітніх навчальних закладах», №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказах МОН України №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних та інтернатних навчальних закладах»; №298 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, №242 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»». Останні із названих документів видані спільно з Міністерством охорони здоров’я України. Якість харчування визначається багатьма чинниками, та найголовніший – сума бюджетних призначень, яка щорічно виділяється міською радою на закупівлю продуктів і продовольчої сировини для приготування їжі дітям. Від цієї суми залежить відсоток виконання норм харчування.

Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів та вихованців у 2021 році

Рішенням виконкому Харківської міської ради від 24.12.2020 № 772 затверджено з 01.01.2021 грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова:

У закладах дошкільної освіти:

- Для вихованців віком від 1 до 3 років - 30,00 гри (із розрахунку: 12.00 грн - бюджетні кошти та 18,00 грн - батьківська плата).

- Для вихованців віком від 3 до 6 (7) років - 35,00 грн (із розрахунку: 14,00 грн - бюджетні кошти та 21,00 грн - батьківська плата).

- У групах із цілодобовим режимом перебування для вихованців віком від 1 до 3 років - 31,00 грн (із розрахунку: 12,40 грн - бюджетні кошти та 18,60 грн - батьківська плата), від 3 до 6 (7) років - 36,00 грн (із розрахунку: 14,40 грн — бюджетні кошти та 21,60 грн - батьківська плата).

- У санаторних та спеціальних групах для вихованців віком від 1 до 3 років - 31,00 грн, від 3 до 6 (7) років - 36,00 грн (відповідно до законодавства України).

Батьківська плата за харчування дітей у дитячих садках міста у відсотковому співвідношенні залишається на рівні минулого року – 60 %, бюджетні кошти – 40 %.

Одержувач Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради

код ЄДРПОУ 02146311

р/рах. UA848201720314281012201038972

в ДКСУ м.Київ

Призначення платежу: батьківська плата; ДНЗ № ____, група № _____; за __._____р.; Прізвище, ім’я дитини.

Визначено ряд пільгових категорій з оплати за харчування в дошкільних навчальних закладах. Звільняються від оплати: - діти-сироти та діти, що позбавлені батьківського піклування; - діти - інваліди; діти з малозабезпечених сімей, сукупний дохід в яких на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищив рівня забезпечення прожиткового мінімуму,- діти учасників АТО.

Також у 2021 році звільнено від плати за харчування дітей учасників АТО (ООС) у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова.

Розмір плати зменшується на 50% для батьків в сім’ях яких троє і більше дітей. (Порядок встановлення плати за перебування дітей в державних комунальних навчальних закладів)

Зайва вага в дітей, вирішуємо проблему!

Проблема дитячого ожиріння останнім часом набула особливої актуальності. Тому культуру здорового харчування необхідно прищеплювати з самого дитинства. Ці нескладні правила допоможуть зберегти нормальну вагу вашої дитини, і в подальшому – забезпечити здоров'я і нормальний розвиток малюка.

Діти, які харчуються в один і той же час, на 40% рідше страждають надмірною вагою – до таких висновків дійшли американські вчені. Важливо, щоб перерви між прийомами їжі не були більшими за 3-3,5 години, і в ці проміжки дитина не перекушувала солоденьким. Вечеря повинна бути не пізніше ніж за 2-2,5 години до сну.

Приблизний режим харчування дитини:

07.30-08.00 – сніданок

10.00-11.00 – другий сніданок (в оздоровчий період)

12.30-13.00 – гарячий обід

15.30-16.00 – вечеря

Ось тобі цукерочка, тільки не плач!

Багато батьків звикли підбадьорювати і заспокоювати дітей з допомогою ласощів. «Ось тобі цукерочка, тільки не плач!» – можна почути часто. Подібна поведінка привчає дитину «заїдати стрес», що, в свою чергу, веде до появи зайвих кілограмів.

Їжа окремо – телевізор окремо!

Перед телевізором з'їдається куди більше, адже малюк зайнятий зовсім не їжею, а тим, що відбувається на екрані. Звичайно, не потрібно позбавляти дитину улюблених мультфільмів, адже стрес теж призводить до надмірної ваги. Просто обмежте час перегляду телевізора до 2 годин на день, і не дозволяйте дивитися його не під час споживання їжі.

Чому дорослим можна, а мені ні?

Зловживання чіпсами, газованими напоями, шоколадними батончиками та іншими «ласощіами» стає основною причиною появи надмірної ваги. Почніть з себе і на своєму прикладі покажіть дитині, як слід харчуватися: готуйте і їжте разом. Пам'ятайте, ваше харчування не повинно відрізнятися від харчування дитини, інакше в нього виникне запитання: «Чому дорослим можна, а мені ні?»

Усього лишень 5% випадків дитячого ожиріння пов'язані зі спадковістю. Решта 95% – це наслідок неправильного харчування.

Привчіть дитину їсти, не поспішаючи і ретельно пережовуючи їжу. Адже тільки через 20 хвилин після початку споживання їжі мозок отримує сигнал про почуття ситості. Тобто, якщо вся трапеза займає всього 10 хвилин, то, як мінімум наступні 10 хвилин дитина шукатиме, що б ще з'їсти. Тобто, чим повільніше їсти, тим менше з'їдається.

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ВИХІДНІ ДНІ.

Щоб харчування дітей у вихідні дні відповідало фізіологічним нормам, батьки повинні знати, скільки і яких продуктів дитині необхідно отримувати протягом дня в залежності від віку та режиму, прийнятому в дошкільному навчальному закладі. В харчуванні дітей використовують різні сорти м'яса: яловичина, птиця (крім качок та гусей), кролики, молода баранина, а для старших дітей додається нежирна свинина в рубленому вигляді. В окремі дні; включають сосиски. Однак слід пам`ятати, що в їх складі більше жиру ніж білка та вітамінів, найменш сприятливе співвідношення мінеральних солей. Слід використовувати і такі цінні рослинні білкові продукти, як горох, квасоля (вміст білка в горосі - 23%о, квасолі - 23%). В них багато вітамінівВ, вітаміну Е, багато калію та інших мінеральних речовин. В ті дні, коли немадостатньої кількості м'яса або риби, включають блюда із бобових - суп-пюре гороховий, гарнір із зеленого горошку тощо. Збільшити вміст тваринного білка можна також за рахунок негострих сортів твердого сиру та плавлених сирків.Не рекомендується давати дітям більше одного яйця в день. Надмірна кількість білків може викликати алергійну реакцію, а високий вміст лецетину збуджує нервову cсистему.
Рибу дають частіше. Вона містить цінний набір незамінних амінокислот, вітамінів та мікроелементів ; добре перетравлюється та засвоюється. Щоб урізноманітнити харчування дітей в вихідні дні, потрібно слідкувати за меню дитячого садка протягом тижня і вдома готувати інші страви. В вихідні дні особливу увагу звертають на страви, котрі не завжди можуть бути приготовлені в дитячому садку, наприклад, страви з кролика, субпродуктів.З овочевих блюд вибирають страви, які протягом тижня в меню ДНЗ не включались. Крім того старшим дітям (більше 3-х років) в літній сезон корисно давати й зелені лопаточки гороху та спаржевої квасолі. Для поповнення норми білка дають страви з сиру. Приготовлений в домашніх умовах сир корисно давати в натуральному вигляді з фруктовою підливкою, з вершками чи сметаною, молоком та медом. Білки з натурального сиру засвоюються краще. Однак якщо нема гарантії, що сир виготовлений з пастеризованого молока, його використовують тільки в стравах після термічної обробки, наприклад, вареники, сирники.Хліб дітям потрібно давити пшеничний і житній.Дуже цінні натуральні вітамінні напої: моркв'яно-молочний, з шипшини, морс з чорної смородини.У вихідні чи святкові дні дітям можна давити випічку. Однак потрібно добирати вироби, в які входить менше жиру, а більше фруктів, горіхів. В дитячому харчуванні необхідно систематично використовувати різноманітні сезонні овочі та фрукти.
Кiлькiсть переглядiв: 243