9 листопада - День української писемності та мови

День української писемності та мови 9 листопада Це свято було встановлено указом президента України Леоніда Кучми в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця преподобного Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Зараз на Україні проводяться ретельні дослідження витоків української писемності . Вважається , що саме з преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова . Також є припущення , що писемність на території України мала кілька варіантів .

Одним з варіантів можна вважати писемність Північного Причорномор'я , де користувалися абеткою, ідентичною грецькій або римській ( латиниці ) , а в східних районах (особливо скіфо - сармати ) була своя оригінальна писемність , відома в науці під назвою сарматських знаків . Ці знаки були схожі на вірменські й грузинські письмена .

Той , хто хоч раз бачив сучасний український алфавіт , зауважив , що більшість його літер схожі на грецькі , але серед них є й кілька слов'янських знаків . Слід зауважити, що поряд з кирилицею і одночасно з нею існувала інша абетка, яка відома під назвою глаголиці і мала незвичайний характер завитків . Учені поки не знаходять аналогів глаголиці . Це дає підстави для тверджень , що глаголиця - є творіння однієї людини , на відміну від кирилиці , яка має природний органічний характер і дуже давні аналоги .

День української писемності та мови - це не тільки державний , а й церковне свято . Перший в сучасній українській мові твір , який відповідає візантійським першоджерелам , православні назвали акафістом Богородиці Холмській .

Кiлькiсть переглядiв: 100